maandag 26 juni 2023

Moonshot

 Theoriserend heb je een element dat in zulke grote hoeveelheid aanwezig is dat het 8 miljard mensen dagelijks van welvaart kan voorzien. Dat is 1. Binnen een chemisch, natuurkundig of digitaal proces waarin 1 element, 10.000 producten oplevert. Energie, voedsel, metaal, zoiets. Dat is 2. En idealiter moet aan het einde van dat proces hetzelfde element weer gevormd worden. Dus dat er geen verspilling c.q. verlies is. Dat is 3 en daarmee geef ik jullie het raadsel van de dag.

Zoiets noemen we een "moonshot." Een uitvinding die voortkomt uit de toekomst. Men zag zichzelf naar de maan gaan en dus heeft men ruimtereizen uitgevonden: "moonshot." Het is mijn overtuiging en met mij vele anderen, dat hedendaagse uitvindingen voortkomen uit de toekomst. Dus omdat de magnetron bestaat in de 90'er jaren wordt deze uitgevonden in de 50'er jaren. Maar maak je geen zorgen dat jij, of je vriendengroep dit raadsel moet gaan oplossen. Mag natuurlijk altijd, daar niet van, maar het is al uitgevonden. Namelijk door Nikola Tesla, je weet wel waar Musk zijn auto naar genoemd heeft. Ik heb ergens in de duistere spelonken van het internet een blik mogen werpen op zijn plannen en die zien er zeer veelbelovend uit. Waarvoor zijn ze dan nog niet in de praktijk gebracht? Nikola Tesla is als een berooid man gestorven, bestolen van al zijn ideeën, door de machthebbers van dat moment, trouwens ook van dit moment, de grote oliemaatschappijen. Machtig vanwege het vele geld. Maar aan dat geld zijn meteen ook grote belangen gekoppeld. Vandaar dat al Tesla's uitvindingen ergens in een doos liggen en die dan weer in een kluis met een deur van 4 meter dik.



Het huidige plan is dat men doorgaat met de huidige opzet totdat de fossiele brandstoffen op zijn en tijdens dit proces wil overgaan op "groene" energie, uiteraard ook in bezit van de oliemaatschappijen en alle daaraan gekoppelde bedrijven, wat zo wat de volledige economie is. Er is dus zeker ruimte voor kritiek maar dit is het systeem waar de wereld op draait. Er is geen alternatief.

Het probleem van deze denkwijze is dat het weer zo'n typische manager uitgangspunt is: "het gaat goed nu, dus we gaan gewoon door totdat het fout gaat. Als we maar geld verdienen." Er is geen visionaire blik. Er wordt niet proactief gedacht. Ja maar, hoor ik je zeggen, elektrische auto's dan of windmolens. Allebei, en de rest van die gepimpte slogans ook, een failliet systeem. Omdat er niet genoeg elektriciteit is voor alle auto's die geproduceerd dienen te worden en ook nog eens niet genoeg grondstoffen voor alle benodigde accu's en met een enorm milieuvervuiling krijgen te maken door oude accu's. Wat windmolens betreft heb je zowat heel Nederland vol nodig om een kutdorp zoals Urk te voorzien van elektriciteit. Enz. , enz.

In de alchemie is het grote doel ook wel het Grote Werk genoemd, lood omzetten naar goud. Met de huidige prijzen van lood kun je dat beter lood laten. Met name vanwege de te verwachten prijsstijgingen in de toekomst en de schaarste van delfstoffen die er zal ontstaan, of eigenlijk er al is. Niet voor niets kan de gemiddelde wapenfreak in de USA in geen enkele wapenshop nog kogels vinden en moet het Nederlandse leger 5 jaar wachten op zijn bestelde tanks. Lood omzetten in goud is nooit gelukt en daarom roept men tegenwoordig maar dat het bij alchemie om een geestelijke verrijking gaat, een beter mens worden. Alchemie komt in de mode in de 16e eeuw en is gebaseerd op Griekse en Egyptische wijsheden. Dat is altijd leuk als de mens wat probeert, in de natuur echter vinden we al talloze voorbeelden van uitvindingen van de mutatie naar goud. De graankorrel, de rijstkorrel, eigenlijk al het zaad, inclusief het menselijk zaad, dat zich duizendvoudig zelfs miljoenvoudig vermenigvuldigt. Dan is er natuurlijk de fotosynthese, het oneindig omzetten van koolstofdioxide naar zuurstof, en zo is er veel meer met als hoogtepunt ons beginpunt de Big Bang, waarin het volledige Universum is geschapen uit 1 punt.

Ons systeem is eindig, is ook eigenlijk allang failliet, en is als we eerlijk zijn één grote luchtballon wachtend om doorgeprikt te worden. De energie raakt op, delfstoffen raken op, voedsel raakt op, geld is niet gebaseerd op bezit maar op schuld, klimaatverandering zorgt voor steeds grotere natuurrampen, kortom alles gaat richting het ravijn. Het enigste positieve is dat we recentelijk bereikt hebben dat er een stop is op de groei van de wereldbevolking. Dat is ook meteen wel het belangrijkste.

Gisteren keek ik naar een documentaire over miljardairs. Aan het einde van de reeks was er veel kritiek op die miljardairs, voornamelijk van mensen die miljonair zijn. Maar die zullen het ons wel even vertellen. Je merkt dat de grootste kritiek van media en aanverwante bronnen voortkomt uit het feit dat de journalistiek wil dat de mensen hun linkse indoctrinatie opvolgen, hand in hand met het lerarenkorps. En als er dan mensen opstaan die een andere mening hebben worden ze neergesabeld door die zichzelf als moraalridders ziende media op tv, krant, internet en zelfs op billboards. Zo ben ik niet. Of wel. Ook ik sabel mijn tegenstander neer. Met de pen uiteraard. Ik zie echter de miljardair of het kapitalisme zeker niet als de vijand. Ik zie ze inderdaad als scheppers van welvaart en voorspoed.

Het klinkt mooi om te zeggen dat welvaart gelijk verdeeld moet zijn. Zeker, een nobele gedachte. Wel een domme gedachte. Laten we eerlijk zijn mensen, binnen 2 dagen heeft 80% van de bevolking al zijn geld er doorheen gejast. Waarna het vervolgens toch, binnen de natuurlijk pyramidecontructie, terecht komt bij enkelen. Er is altijd armoede geweest, en ellende. Ik durf echter rustig te stellen dat er veel minder armoede en ellende is dan 100 jaar of zelfs 20 jaar geleden. En dat komt dus voort uit ons kapitalisme. Eén van de beslissende factoren daarin is dat door de verzameling van geld op centrale punten er ook grote projecten kunnen worden begonnen en daarmee vooruitgang kan plaatsvinden, die weer zorgt dat het, misschien niet voor het individu maar wel voor de groep, beter gaat.

Dat de vooruitgang geleid wordt door een stelletje arrogante, betweterige kwallen die zich in weelde baden, ben ik volledig met je eens. Maar het is alleen deze menssoort die zijn nek zover durft uit te steken dat hij risico's neemt, 120 uur in de week werkt en zich suf denkt over de toekomst. Ere wie ere toekomt.

Werkpunten: Matigheid. Omzetten van het systeem naar Nikola Tesla. Hergebruik delfstoffen.

Een nieuwe Tesla of Einstein is daarbij altijd welkom.

Ik sluit af met een dankwoord aan één van mijn mentoren Cagliostro met wie ik vele uren van gedachten heb mogen wisselen. Dank!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten