woensdag 5 juli 2023

Veni, vidi, vici

 Ik kwam, ik zag, ik overwon. Veni, vidi, vici.

Voor mij heeft deze uitspraak een bijzondere betekenis daar een variant van deze Latijnse spreuk ( veni, vidi, fietsie ) de kop was van een artikel op de voorpagina van de krant De Dordtenaar waarin werd geschreven over mijn eerste arrestatie en dat dan vanwege een fietsendiefstal. Ik had de voorpagina gehaald! Weliswaar niet met mijn beste gedrag maar voorpagina is voorpagina. 

Veni, vidi, vici is een uitspraak van Julius Caesar, de adoptieve vader van Keizer Augustus. Het is waarschijnlijk de meest bekende spreuk in het Latijn en volgens mij kom je die zeker tegen in de strip Asterix & Obelix waar Julius Caesar één van de bijrollen speelt. Julius Caesar schreef deze woorden in een brief naar Amantius, een vriend van hem, naar aanleiding van de zeer snelle overwinning op Phamakes II, koning van Pontos ( een rijk rond Anatolië ) bij de Slag bij Zela 47 B.C. 



Een tekenend verhaal over Julius Caesar is dat hij toen hij eens gegijzeld werd door piraten, hun doodleuk verteld dat hij hun allemaal zou doden wanneer hij zou vrijkomen. De piraten lachtten hem uit. Maar 38 dagen na zijn vrijlating ondernam hij een strafexpeditie en kwam zijn belofte na.

Julius Caesar groeide door om een bekwaam generaal te worden en werd de eerste Romein die het volk van Rome alleenheerser wilde maken. De term die nu zoveel negatieve bijklanken heeft komt voort uit het Romeinse woord daarvoor: dictator. De senaat, zeg maar de regering van Rome, gaf hem opdracht, toen hij terugkeerde van Frankrijk, om zonder leger Italië binnen te trekken. Als een gewoon burger en dus niet als generaal en met een leger dat de macht had om Rome zijn wil op te leggen. Toch trok Julius Caesar de rivier de Rubicon over en verklaarde daarmee de oorlog tegen de senaat. Die vervolgens weinig kon doen. Want ja, wat moeten een paar ongewapende oude mannen nou doen tegen een tot de tanden gewapend leger. 

Julius Caesar heeft een affaire gehad met de beroemde koningin Cleopatra van Egypte, Hij heeft ook onze kalender ingevoerd, de Juliaanse kalender. En heeft zowat het volledige Middellandse Zeegebied veroverd. 

De senaat was echter fel tegen zijn alleenheerschappij, daar eerdere koningen van Rome ( voor de senaat was een dictator gelijk aan de titel van koning ) een zeer wreed bewind hadden gevoerd en er dus ook, hoezeer Julius Caesar ook bezweerde een rechtvaardig heerser te zijn, van hem niets goeds zou komen. Er werd dan ook een moordaanslag gepleegd waarbij op typisch Italiaanse wijze Julius Caesar door alle samenzweerders messteken kreeg toegediend. Een moord in vereniging. Bij de moord op Julius Caesar was zelfs zijn aangenomen zoon betrokken. En daar ontlenen we een andere gevleugelde uitspraak van Julius Caesar van: "Et tu, Brutus?" ( ook gij, Brutus ( de naam van zijn aangenomen zoon )). Welke naam we ook kunnen terugvinden in ons taalgebruik, een bruut, verwijzend naar de naam Brutus, is namelijk een onbeschaafd, ruw persoon.  

Julius Caesar is gewroken door zijn andere zoon Octavianus. Die daarmee niet alleen wraak nam maar ook meteen de heerser van Rome werd en vanwege zijn uitstekende manier van heersen tot eerste keizer werd benoemd door het volk en de senaat van Rome. Hij is tevens de op één na rijkste man in de historie van de wereld geweest en gaf in die hoedanigheid veel uit aan goede doelen en om de omstandigheden van de burgers van Rome te verbeteren. Maar ik dwaal af. Dat is weer een ander verhaal.

Veni, vidi, vici. Hij kwam, hij zag, hij overwon en wat later werd hij overwonnen. Het kan verkeren in deze wereld. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten